Intervju med vinnaren Lill Vestman, författare av ”Min dag är kommen”!

Intervjuer

ÅTTOLOGI 20/21.

Jag träffar Lill när jag delar ut Åttologierna till hennes klass. Lill berättade redan i releasen hur hon fick idén till sin novell. Då sa hon så här:

– Jag hade ingen klar idé vad jag skulle skriva om utan jag tänkte typ ifall jag hade läst nåns novell, vad jag hade fastnat för och tyckt var bra. Jag gillar när det är djupa tankar, det är det jag fastnat för. Då fick jag idén och ville att det skulle vara ganska djupt, inte så här glatt typ.

Vi pratar lite om det öppna slutet i hennes novell. Vad hade du för tanke med det? Vad vill du att läsaren ska tro händer?

– Jag vill att läsaren ska få en egen bild av vad som händer, hur det går till.

Lill skrev hela sin novell hemma:

– En vecka efter att alla andra vara klara hade jag inte börjat, så då satte jag mig ner och skrev hemma.

Jag frågar Lill vad hon brukar läsa för typ av böcker.

– Böcker jag tycker är bra är verklighetsbaserade, med spänning. Inte fantasy. Vi läste Två städer av Eva Susso på svenskan nyss och den gillade jag inte.

Var fick du inspirationen ifrån?

– Jag har sett några dokumentärer om självmord och alkohol, om människor som haft problem med alkohol och så.

Lill berättar om hur det var att se releasen på distans.

– Det var kul, men det hade varit roligt om man hade sett den tillsammans med klassen, så att man hade kunnat se allas reaktioner. Men min mamma var hemma och när tvåan läses upp och mitt namn inte kommit upp än ropade jag på mamma att komma för jag kommer vinna.

Vad ska du köpa för ditt presentkort?

Lashlift och kläder.

Malin Johansson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med Linnea Karlsson, författare till ”Spårlöst försvunnen”

ÅTTOLOGIN 20/21. Jag träffar Linnea när hon kommer för att hämta sitt pris. Jag är nyfiken på hur hon fick idén till sin novell? – Jag och en kompis satt och tittade på hemnet. Jag såg ett rött hus i en annons och då bara kom det till mig. Jag …

Intervjuer
Intervju med Emma Lewin, författare till ”Livesändningen”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Emma Lewin utanför caféet på Alpha efter hennes sista lektion för dagen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. – Direkt när jag fick höra ämnet, att det skulle vara ohållbar och hållbar framtid, så tänkte jag att det skulle vara …

Intervjuer
Intervju med Thea Mikaelsson, författare till ”Efter det som var före”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Thea Mikaelsson medan hon har lektion med profilen Redaktionen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. Vi börjar prata om hur hon fick själva idén. – Det började att jag skrev på något annat men tyckte att det var dåligt. Istället …