Intervju med Natalie Eriksson, författare till ”Vaken”

Intervjuer

ÅTTOLOGIN 2019/20.

Natalie kom på tredje plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Vaken” och utspelar sig till stor del i ett klassrum när det tredje världskriget bryter ut. Jag träffar henne efter en lektion för att ta reda på mer.

Jag börjar med att fråga om hon kommer ihåg hur hon fick idén.

– Det började med att jag hade en annan idé, som jag skrev ner men som inte blev jättebra. Sedan kommer jag inte riktigt ihåg, det bara blev någonting. Det var kanske en underliggande faktor att min syster skrev om något liknande när hon gick på Alpha och också trea i Åttologin. Jag tänkte, jag tar det här krigtemat så får vi se vad jag kan göra med det.

– Det var en kväll när jag låg och sov. Jag skulle gå och lägga mig. Helt plötsligt bara kom det. Det kom en mening. Gud, fantastiskt! Då sprang jag upp mot mobilen och antecknade. Sen nästa dag kom det fler och fler meningar. Jag började att skriva någonstans i mitten av novellen.

Miljön är till stor del ett klassrum, och inte vilket klassrum som helst.

– Jag tänker ett klassrum på Omega. Någonstans i det andra arbetslaget. I en av No-salarna där.

Det finns inslag i novellen som man kan tolka som magiska.

– Hon blir besökt av sin mormor för mormor vet att hon klarar mer. Jag tror inte att det är direkt någon magisk koppling mellan henne och ringen. Det visar mer på att hennes mormor och den här karaktären var väldigt nära.

Utvald att leda striden, avsluta tredje världskriget.

Natalie berättar att den digitala releasen funkade bra. Det var väldigt tyst i klassrummet. Hon har inget direkt svar på varför det gick så bra för just hennes klass, som fick tre nomineringar bland de tjugo.

– Jag vet inte. Jag har läst alla noveller i min klass och de är bra. Kanske är det för att vi började med att skriva berättelser i sjuan.

Avslutningsvis frågar jag om hon skriver berättelser i vanliga fall, kanske till och med hemma?

– Jag har skrivit ganska länge, ända sedan jag var liten och alltid tyckt om att göra det. Men här i högstadiet har jag fått mer inspiration, mer att skriva om. Jag tror det började i sexan igen, jag hade tappat bort skrivande någonstans i mellanstadiet. I sexan så skrev vi en egen bok med speciella riktlinjer och då sa min svensklärare till mig: ”Sluta aldrig skriva”. Sen gick det några månader och sedan fick jag en idé. Så jag har skrivit två andra böcker som jag har hemma. Det är typ romaner.

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med Emma Lewin, författare till ”Livesändningen”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Emma Lewin utanför caféet på Alpha efter hennes sista lektion för dagen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. – Direkt när jag fick höra ämnet, att det skulle vara ohållbar och hållbar framtid, så tänkte jag att det skulle vara …

Intervjuer
Intervju med Thea Mikaelsson, författare till ”Efter det som var före”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Thea Mikaelsson medan hon har lektion med profilen Redaktionen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. Vi börjar prata om hur hon fick själva idén. – Det började att jag skrev på något annat men tyckte att det var dåligt. Istället …

Intervjuer
Intervju med Isabelle Karlsson, författare till ”Trädet vid ån”

ÅTTOLOGIN. I hård konkurrens med ”Pojken som drunknade i solen” fick Isabelle allra flest poäng för sin novell. ”Trädet vid ån” handlar om ordlös, stark vänskap men också om mobbning och utanförskap. Jag passar på att intervjua Isabelle under en profillektion med Redaktionen då de sitter och redigerar en podd. …