Intervju med Isabelle Karlsson, författare till ”Trädet vid ån”

Intervjuer

ÅTTOLOGIN.

I hård konkurrens med ”Pojken som drunknade i solen” fick Isabelle allra flest poäng för sin novell. ”Trädet vid ån” handlar om ordlös, stark vänskap men också om mobbning och utanförskap.
Jag passar på att intervjua Isabelle under en profillektion med Redaktionen då de sitter och redigerar en podd.

Isabelle var överraskad över att hennes novell kom etta, även om hennes svensklärare Stefan Antonsson från början sa att det här var ett vinnarbidrag.

Jag frågar hur hon fick idén till novellen. Den känns ju väldigt stark och nära. Har den någon verklighetsbakgrund?

-Ja, jag var väldigt nära med en kille som gillade andra killar. Och så mådde jag inte jättebra under den perioden. Så då slog jag ihop de två och skrev en novell om det.

Vi kommer också in på miljön i novellen.

-Jag tänkte på Nyköpingsån. Nära där jag bor finns en stor ek där jag var mycket när jag var mindre. Men jag gjorde om ån och la till en stor gren.

Isabelle berättar att det bara tog någon timme att skriva novellen. Men hon hade gått och tänkt på historien ett tag innan hon skrev ner den. Sedan blev det lite förändringar i språket, med hjälp av hennes svensklärare, men själva grunden ändrade hon aldrig på.

Jag berättar för Isabelle att hon fick väldigt fina motiveringar till sin novell. En av dem menade att novellen höll så hög klass att hon borde fundera på ”en skrivande profession”.

-Det kändes stort, när jag hörde det. Jag fick ju lite push nu att kanske ha någon liten karriär med skrivandet.

Jörgen Leidebrant


Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med Emma Lewin, författare till ”Livesändningen”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Emma Lewin utanför caféet på Alpha efter hennes sista lektion för dagen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. – Direkt när jag fick höra ämnet, att det skulle vara ohållbar och hållbar framtid, så tänkte jag att det skulle vara …

Intervjuer
Intervju med Thea Mikaelsson, författare till ”Efter det som var före”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Thea Mikaelsson medan hon har lektion med profilen Redaktionen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. Vi börjar prata om hur hon fick själva idén. – Det började att jag skrev på något annat men tyckte att det var dåligt. Istället …

Intervjuer
Intervju med Natalie Eriksson, författare till ”Vaken”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Natalie kom på tredje plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Vaken” och utspelar sig till stor del i ett klassrum när det tredje världskriget bryter ut. Jag träffar henne efter en lektion för att ta reda på mer. Jag börjar med att fråga om hon …