Intervju med Hannah Svedberg Wallmo, författare till ”Pojken som drunknade i solen”

Intervjuer

ÅTTOLOGIN.


Hannah placerade sig på andra plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Pojken som drunknade i solen” och är en språkligt skicklig novell om en pojke och hans sjuka mamma, som delvis utgår från den gamla myten om Sisyfos (som flög för nära solen och störtade). Jag möter upp Hannah efter en lektion och vi sätter oss vid ett bord vid Bönan på Alpha.

Hannah berättar att hon var överraskad över att hon hamnade så högt. Hon har läst sin novell i efterhand och då hittat en hel del hon inte är nöjd med.

Jag inflikar att det inte är något vi andra som har läst novellen har tänkt på. Framför allt språkligt känns novellen väldigt komplett och vi har ju haft 259 andra noveller att jämföra med.

Vi kommer in på hur Hannah fick idén till novellen.

-Den är till viss del verklighetsbaserad. Min mamma kom med idén på själva uppslaget och sedan så hade vi den här uppgiften i skolan att skriva en novell. Den är både inspirerad från mitt eget liv men framför allt sådant jag har sett från håll. Det är egentligen två händelser som jag har satt ihop.

I sin novell använder sig Hannah av den gamla myten om Ikaros, men på ett alldeles eget sätt. Jag frågar om det var en tanke från början eller om det kom senare.

-Det var något jag kom på. Eller, jag höll på att kolla vilka namn jag skulle använda och samtidigt så är jag ganska intresserad av grekisk mytologi. Jag hade precis läst om Ikaros och tyckte att det passade bra in.

Jag frågar också om inledningen som jag tycker är fantastisk. Här ”zoomas” platsen där novellen utspelar sig in och den allvetande berättaren blir väldigt synlig i sin kommunikation med läsaren.

-Jag satt och skulle börja skriva på den och så är jag inte något stort fan av de här vanliga sättet att börja en novell på. Så jag brukar försöka hitta andra sätt att starta en berättelse. Det är verklighetsbaserat i början också, jag beskriver mitt eget hus i Nyköping.

Hon berättar att hon mestadels skrev novellen hemma. Med småfilande och bearbetning jobbade hon med den i drygt en månad. Hon hade stöd från sin lärare Anders Simu och hennes mamma läste också igenom novellen några gånger och kom med synpunkter.

Novellen har uppmärksammats på skolan tidigare. Hannahs arbetslag har varje år en nobelpristävling där man lyfter fram de elever som har gjort något extra bra under terminen.

-Jag fick nobelpriset i litteratur. Jag tror mycket att det var för den här novellen.

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med Emma Lewin, författare till ”Livesändningen”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Emma Lewin utanför caféet på Alpha efter hennes sista lektion för dagen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. – Direkt när jag fick höra ämnet, att det skulle vara ohållbar och hållbar framtid, så tänkte jag att det skulle vara …

Intervjuer
Intervju med Thea Mikaelsson, författare till ”Efter det som var före”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Thea Mikaelsson medan hon har lektion med profilen Redaktionen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. Vi börjar prata om hur hon fick själva idén. – Det började att jag skrev på något annat men tyckte att det var dåligt. Istället …

Intervjuer
Intervju med Natalie Eriksson, författare till ”Vaken”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Natalie kom på tredje plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Vaken” och utspelar sig till stor del i ett klassrum när det tredje världskriget bryter ut. Jag träffar henne efter en lektion för att ta reda på mer. Jag börjar med att fråga om hon …