Intervju med Ella Haugness, författare till ”Den oskyldiga mördaren”

Intervjuer

ÅTTOLOGIN.

Ella kom på tredje plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Den oskyldiga mördaren” och handlar om hur en ung kvinna i en väldigt utsatt situation bidrar till en mans död. Ella är ju också med i profilen Redaktionen och jag träffar henne i samband med det.

Ella berättar att hon blev överraskad över att komma trea.

-Ja, väldigt. Jag hade inte väntat mig det överhuvudtaget. Det är så många som skriver noveller så det känns som det är så liten chans.

Inspiration till novellen fick hon av böcker som hon har läst. Egentligen inte en speciell bok, utan hon tog från flera olika. Hon började skriva ganska sent men sen kom historien som ett blixtnedslag. Hon bollade en hel del både med sina kompisar och sina föräldrar.

-När jag väl började skriva så kom allt på en gång . Jag planerade inte så mycket. Handlingen kom liksom.

Jag frågar om det är en slump att novellen utspelar sig just i London.

-Jag ville att den skulle utspela sig i en storstad där det fanns en tunnelbana, så London passade bra.

Vi pratar lite om titeln på novellen och det ”moraliska dilemma” som huvudpersonen hamnar i. Att hon blir medskyldig till mannens död, men utan motiv och mening och mest bara för att försvara sig själv. Som läsare förstår man att Lou kommer att fortsätta älta detta och sin egen eventuella skuld under en lång tid.

För presentkortet tänker hon köpa sommarkläder och en bok inför sommaren.

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med Isabelle Karlsson, författare till ”Trädet vid ån”

ÅTTOLOGIN. I hård konkurrens med ”Pojken som drunknade i solen” fick Isabelle allra flest poäng för sin novell. ”Trädet vid ån” handlar om ordlös, stark vänskap men också om mobbning och utanförskap. Jag passar på att intervjua Isabelle under en profillektion med Redaktionen då de sitter och redigerar en podd. …

Intervjuer
Intervju med Hannah Svedberg Wallmo, författare till ”Pojken som drunknade i solen”

ÅTTOLOGIN. Hannah placerade sig på andra plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Pojken som drunknade i solen” och är en språkligt skicklig novell om en pojke och hans sjuka mamma, som delvis utgår från den gamla myten om Sisyfos (som flög för nära solen och störtade). Jag …

Intervjuer
Intervju med Filippa Wiltén, författare till ”Låg puls”

ÅTTOLOGIN. Filippa kom på fjärde plats i omröstningen om bästa novell. Själva novellen heter ”Låg puls” och handlar om en flicka som mår dåligt och gör ett självmordsförsök. Jag träffade henne utanför matsalen på Omega för en kort intervju. Filippa berättar att hon ville skriva om något som verkligen betydde …