Intervju med Filippa Wiltén, författare till ”Låg puls”

Intervjuer

ÅTTOLOGIN.

Filippa kom på fjärde plats i omröstningen om bästa novell. Själva novellen heter ”Låg puls” och handlar om en flicka som mår dåligt och gör ett självmordsförsök. Jag träffade henne utanför matsalen på Omega för en kort intervju.

Filippa berättar att hon ville skriva om något som verkligen betydde något, att det skulle vara ett verkligt problem. Men hon ville också ha in fantasi. Själva grunden skrev hon snabbt, på en eller två lektioner och sedan var det bara att justera lite.

-Jag har inte själv upplevt att någon i min närhet har försökt ta livet av sig. Men jag har på ganska nära håll upplevt folk jag känner som har drabbats av psykisk ohälsa. Det är ett stort problem för många.

I slutet av novellen vet man egentligen inte om flickan kommer tillbaka till sin egen kropp för att fortsätta leva eller för att dö. Det ligger öppet. Jag frågar Filippa om det är ett medvetet drag.

-Man får använda sin fantasi. Från början tänkte jag skriva att hon överlevde men sen ångrade jag mig och tänkte att man skulle få fundera på det själv.

I novellen skildras en nära-döden-upplevelse och den stämmer ganska bra in på hur människor som upplevt detta har berättat om det. Jag frågar om hon har läst på i ämnet.

-Nej, men jag har funderat ganska mycket på det, vad som händer efter döden. Om det bara blir svart och så.

Filippa var sjuk när releasen ägde rum men hon berättar att hon låg och halvsov i sängen när en kompis ringde och berättade att hon blivit fyra och vunnit ett presentkort på 1000 kronor. Hon blev överraskad men glad.

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med Emma Lewin, författare till ”Livesändningen”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Emma Lewin utanför caféet på Alpha efter hennes sista lektion för dagen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. – Direkt när jag fick höra ämnet, att det skulle vara ohållbar och hållbar framtid, så tänkte jag att det skulle vara …

Intervjuer
Intervju med Thea Mikaelsson, författare till ”Efter det som var före”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Thea Mikaelsson medan hon har lektion med profilen Redaktionen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. Vi börjar prata om hur hon fick själva idén. – Det började att jag skrev på något annat men tyckte att det var dåligt. Istället …

Intervjuer
Intervju med Natalie Eriksson, författare till ”Vaken”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Natalie kom på tredje plats i omröstningen om bästa novell. Hennes novell heter ”Vaken” och utspelar sig till stor del i ett klassrum när det tredje världskriget bryter ut. Jag träffar henne efter en lektion för att ta reda på mer. Jag börjar med att fråga om hon …