Intervju med Filippa Wiltén, författare till ”Låg puls”

Intervjuer

ÅTTOLOGIN.

Filippa kom på fjärde plats i omröstningen om bästa novell. Själva novellen heter ”Låg puls” och handlar om en flicka som mår dåligt och gör ett självmordsförsök. Jag träffade henne utanför matsalen på Omega för en kort intervju.

Filippa berättar att hon ville skriva om något som verkligen betydde något, att det skulle vara ett verkligt problem. Men hon ville också ha in fantasi. Själva grunden skrev hon snabbt, på en eller två lektioner och sedan var det bara att justera lite.

-Jag har inte själv upplevt att någon i min närhet har försökt ta livet av sig. Men jag har på ganska nära håll upplevt folk jag känner som har drabbats av psykisk ohälsa. Det är ett stort problem för många.

I slutet av novellen vet man egentligen inte om flickan kommer tillbaka till sin egen kropp för att fortsätta leva eller för att dö. Det ligger öppet. Jag frågar Filippa om det är ett medvetet drag.

-Man får använda sin fantasi. Från början tänkte jag skriva att hon överlevde men sen ångrade jag mig och tänkte att man skulle få fundera på det själv.

I novellen skildras en nära-döden-upplevelse och den stämmer ganska bra in på hur människor som upplevt detta har berättat om det. Jag frågar om hon har läst på i ämnet.

-Nej, men jag har funderat ganska mycket på det, vad som händer efter döden. Om det bara blir svart och så.

Filippa var sjuk när releasen ägde rum men hon berättar att hon låg och halvsov i sängen när en kompis ringde och berättade att hon blivit fyra och vunnit ett presentkort på 1000 kronor. Hon blev överraskad men glad.

Jörgen Leidebrant

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Intervjuer
Intervju med vinnaren Lill Vestman, författare av ”Min dag är kommen”!

ÅTTOLOGI 20/21. Jag träffar Lill när jag delar ut Åttologierna till hennes klass. Lill berättade redan i releasen hur hon fick idén till sin novell. Då sa hon så här: – Jag hade ingen klar idé vad jag skulle skriva om utan jag tänkte typ ifall jag hade läst nåns …

Intervjuer
Intervju med Linnea Karlsson, författare till ”Spårlöst försvunnen”

ÅTTOLOGIN 20/21. Jag träffar Linnea när hon kommer för att hämta sitt pris. Jag är nyfiken på hur hon fick idén till sin novell? – Jag och en kompis satt och tittade på hemnet. Jag såg ett rött hus i en annons och då bara kom det till mig. Jag …

Intervjuer
Intervju med Emma Lewin, författare till ”Livesändningen”

ÅTTOLOGIN 2019/20. Jag träffar Emma Lewin utanför caféet på Alpha efter hennes sista lektion för dagen och ställer några frågor om hennes novell och hur den kom till. – Direkt när jag fick höra ämnet, att det skulle vara ohållbar och hållbar framtid, så tänkte jag att det skulle vara …