Inte som alla andra: del 4

Berättelser

BERÄTTELSER.

Det är första dagen på flera veckor som skoldagen har varit bra. Jag lyssnade noga på alla lektioner och koncentrerade mig. Det hade bara hänt en jobbig grej idag. Matteläraren Janne tappade sin kaffekopp i korridoren häromdagen. Den sprack i tusen bitar och min hjärna var bara tvungen att undersöka vad han sa, tänkte om vilka som kom och hjälpte honom. När det var lunch var jag helt slut efter all undersökning om en trasig kaffekopp. Vi slutade klockan halv tre idag så jag hade lång tid på mig hemma att fortsätta undersöka saker om min psykiska sjukdom. Jag provade ett test om att skruva upp tv:n på jättehög volym och sedan låtsas att jag tappat bort min mobil, alltså få smått panik. Om testet hade funkat hade jag till slut fått en panikattack men det fick jag inte så jag skrev på ett papper ”Misslyckade försök: 1”. Jag provade även andra test men inget tydde på att jag var psykiskt sjuk. Jag kanske hade superkrafter?

Mamma ringde precis när jag höll på med ett test.

”Hej gumman. Jag har slutat nu, ska jag köpa hem något till det du tänkte laga ikväll? Förresten har jag avbokat mötet med Ann också.”

Just det, jag hade inte tänkt på vad jag skulle laga än. Jag tänkte igenom vad vi gjort på hemkunskapen och tog det första jag kom på.

”Eh, jag tänkte göra köttfärssås med spaghetti. Har vi allt hemma?”

”Nej, vi har inte köttfärs så jag åker och köper det. Ses hemma sen. Puss.”Eett högt ljud skrockade i mobilen när mamma la på och min hjärna började genast försöka lista ut ljudet.

Jag kom precis på en briljant idé. Jag ska såklart testa vad jag reagerar på eller rättare sagt, vad min hjärna reagerar på och sen skriva ned det. Innan mamma kom hem så hämtade jag ett anteckningsblock och en penna. Sedan gick jag ut. Jag tog en promenad i närheten av området och försökte se efter vad min hjärna reagerade på. Alla ljud som jag började undersöka skrev jag ner. Till slut hade jag skrivit ner jättemånga ord.

Hundar, forsande vatten i bäcken, en dam som hostade en bit framför mig, en rullator där hjulen gnisslade lite, en grill? inte riktigt säker men lät som någon flyttade på en grill någonstans i närheten. Fåglars vingslag, grenar som svajar i vinden, vinden, gruset under mina fötter.

Allt som lät registrerade min hjärna utomhus. Nu ska jag bara testa på mataffären, skolan, på stan och badhuset. Jag är på god väg i min utredning

Hedvig Stenros 25/10 2014

 

Leonora Holst

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Min dag är kommen” av Lill Vestman (plats 1)

ÅTTOLOGI 20/21. Flaskan vinglade ostadigt när jag försökte balansera den på handen. Att hålla ett löfte är svårt, särskilt när man vet att det aldrig var tänkt att hållas. Ändå vill jag tro att det kan förändras, men det är ju nästan omöjligt? Flaskan gav ifrån sig ett skvalpande ljud …

Berättelser
”Spårlöst försvunnen” av Linnea Karlsson (plats 2)

ÅTTOLOGIN 20/21. Att några timmar. Några få timmar kan kännas som en evighet. Jag kände hjärtat åka upp i halsgropen, paniken spred sig som en löpeld genom kroppen och kvar stod jag, förstenad med en oroskänsla som jag aldrig förut känt.  När alarmet ringde såg jag mig förskräckt om. Det …

Berättelser
”Knutar” av Julie Framnes (plats 3)

ÅTTOLOGI 20/21. Press. Bara en jävla massa press. Varje kväll kantas av bråk. Skrik, gråt och otrygghet. Jag börjar vänja mig vid det men det svider fortfarande. Det bränns. Mamma och pappa har målat upp en bild av mig. De vet exakt hur de vill att min framtid ska se …