Inte som alla andra: del 4

Berättelser

BERÄTTELSER.

Det är första dagen på flera veckor som skoldagen har varit bra. Jag lyssnade noga på alla lektioner och koncentrerade mig. Det hade bara hänt en jobbig grej idag. Matteläraren Janne tappade sin kaffekopp i korridoren häromdagen. Den sprack i tusen bitar och min hjärna var bara tvungen att undersöka vad han sa, tänkte om vilka som kom och hjälpte honom. När det var lunch var jag helt slut efter all undersökning om en trasig kaffekopp. Vi slutade klockan halv tre idag så jag hade lång tid på mig hemma att fortsätta undersöka saker om min psykiska sjukdom. Jag provade ett test om att skruva upp tv:n på jättehög volym och sedan låtsas att jag tappat bort min mobil, alltså få smått panik. Om testet hade funkat hade jag till slut fått en panikattack men det fick jag inte så jag skrev på ett papper ”Misslyckade försök: 1”. Jag provade även andra test men inget tydde på att jag var psykiskt sjuk. Jag kanske hade superkrafter?

Mamma ringde precis när jag höll på med ett test.

”Hej gumman. Jag har slutat nu, ska jag köpa hem något till det du tänkte laga ikväll? Förresten har jag avbokat mötet med Ann också.”

Just det, jag hade inte tänkt på vad jag skulle laga än. Jag tänkte igenom vad vi gjort på hemkunskapen och tog det första jag kom på.

”Eh, jag tänkte göra köttfärssås med spaghetti. Har vi allt hemma?”

”Nej, vi har inte köttfärs så jag åker och köper det. Ses hemma sen. Puss.”Eett högt ljud skrockade i mobilen när mamma la på och min hjärna började genast försöka lista ut ljudet.

Jag kom precis på en briljant idé. Jag ska såklart testa vad jag reagerar på eller rättare sagt, vad min hjärna reagerar på och sen skriva ned det. Innan mamma kom hem så hämtade jag ett anteckningsblock och en penna. Sedan gick jag ut. Jag tog en promenad i närheten av området och försökte se efter vad min hjärna reagerade på. Alla ljud som jag började undersöka skrev jag ner. Till slut hade jag skrivit ner jättemånga ord.

Hundar, forsande vatten i bäcken, en dam som hostade en bit framför mig, en rullator där hjulen gnisslade lite, en grill? inte riktigt säker men lät som någon flyttade på en grill någonstans i närheten. Fåglars vingslag, grenar som svajar i vinden, vinden, gruset under mina fötter.

Allt som lät registrerade min hjärna utomhus. Nu ska jag bara testa på mataffären, skolan, på stan och badhuset. Jag är på god väg i min utredning

Hedvig Stenros 25/10 2014

 

Leonora Holst

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Livesändningen” av Emma Lewin (Åttologin, plats 1)

Everlyn sitter på sin stökiga bäddsoffa i det lilla rum som ska föreställa en lägenhet. Framför henne står den knastrande, lilla Tv:n och med vidöppna ögon och gapande mun reser hon sig långsamt upp.  Personen hon tvingas dela rum med hulkar och snyftar högt. Men Everlyn har inte tid att …

Berättelser
”Efter det som var före” av Thea Mikaelsson (Åttologin, plats 2)

Jag tittade upp mot himlen som så många gånger förr, jag kunde känna hoppet inom mig slockna, som det gjorde varje gång. Ändå fortsatte jag att göra det. Jag vet inte vad jag förväntade mig att se där som jag inte redan sett förut. Men den gråa himlen täckt av …

Berättelser
”Vaken” av Natalie Eriksson (Åttologin, plats 3)

– Hallå klassen! ropade min historielärare Malin när hon kom in i klassrummet. Hennes stora leende lyste upp och värmde det kalla rummet med sina kliniskt vita väggar och hårda stolar.  – Jag vet att ni är lite trötta efter påsklovet, fortsatte hon. Men försök i alla fall att hålla …