Saker som hände: del 6

Berättelser

BERÄTTELSER. Det var lördag morgon och klockan var snart elva.

”Godmorgon Steph” sa pappa som satt och läste i en tidning när Stephanie kom in i köket.

”Godmorgon” sa Stephanie gäspande medan hon hällde upp cornflakes i en skål.

”Hur känns det? Första dagen på ditt nya jobb, så spännande” sa pappa och lade ner tidningen på köksbordet.

”Det ska bli kul” sa Stephanie och tog fram ett paket mjölk från kylskåpet.

”Tänk att du redan är så stor att du har ett eget jobb nu” sa pappa stolt.

”Jag ska jobba i ett frukt- och grönsaksstånd på stan pappa, det är ju inte så superstort direkt”, suckade Stephanie medan hon hällde i mjölk i skålen och strödde över lite strösocker.

”Det är det ju… mitt första jobb var att tvätta grannens bil två gånger i månaden och jag fick tvåhundra kronor för det bara” sa pappa och började läsa i tidningen igen.

Stephanie tog med frukosten upp till sitt rum och där satte hon sig med mobilen i sängen och åt. Hon hade fått ett meddelande från Emelie där det stod ”Lycka till på jobbet!” Stephanie log och sökte sedan upp om företaget hade någon social media som hon snabbt upptäckte att de inte hade. När hon ätit upp tog hon på sig ett par blå jeans, en varm stickad lila tröja och kepsen och fleecejackan hon fått av företaget där det snyggt stod ”Nyttigt och knaprigt” på. Sedan borstade hon sitt hår, tog på lite mascara och gick ner till sin taggade pappa.

*

Tjugo minuter senare släppte pappa av Stephanie utanför frukt och grönsaksståndet. Den kalla oktobervinden blåste kallt mot Stephanie så fort hon hoppat ur bilen så hon var tacksam över att ha tagit med de svarta handskarna. Efter att ha fått en liten undervisning på ca femton minuter på hur man hanterar kassaapparaten och hur man skulle bemöta folk av ägaren Julia Smith så började arbetspasset. Stephanie hade även fått ett schema över arbetstiderna och idag skulle hon jobba till klockan tre.

Den första timmen kom inga kunder så Stephanie satt på en pall och försökte värma sina kalla händer. Hon funderade på att gå och köpa en kopp varm choklad men ville inte missa någon kund så hon satt kvar och väntade. Det var nästan helt tomt ute på gatan, bara några som var ute med sina hundar syntes till. Till slut kom en liten dam och köpte några morötter och äpplen och Stephanie var så glad så hon nästan hoppade av lycka. Sedan kom en annan dam och köpte bananer och äpplen.

Efter ytterligare en timme kom Julia tillbaka och Stephanie fick äntligen gå därifrån. Medan hon väntade på pappa som skulle hämta henne så köpte hon en kopp varm choklad och en bulle på Espresso house. Där satt hon och pratade med Emelie i telefon och berättade om den första kalla arbetsdagen.

*

Det var onsdag eftermiddag och Stephanie stod i grönsak och fruktståndet. Det hade regnat i flera dagar så Stephanie var glad att få jobba i lite finare väder denna dag. Hon hade jobbat i tre timmar och fått flera kunder som köpt grönsaker och frukt och nu var jobbet faktiskt riktigt roligt tyckte Stephanie. Efter jobbet fikade hon och Emelie på Waynes Coffee. Sedan gick de hem till Stephanie och pluggade i två timmar innan Emelie gick hem.

”Jag lämnar lappen till George imorgon” sa Stephanie och visade sin pappa att hon hade fyllt i ansökan.

”Vad kul gumman, du kommer att ha nytta av att sporta tror jag” sa pappa och ställde fram en nybakad fiskgratäng på bordet.

”Måste vi äta fisk pappa” gnällde Stephanie och gjorde en äcklad min.

”Det är ingen idé att gå emot mig för då får du ingen cola” sa pappa retsamt.

Stephanie gick med på att äta fisken och tog upp en liten bit på sin tallrik. Efter maten såg de på ett avsnitt av en serie innan de gick och lade sig.

*

Dagen efter på första lektionen när de hade matte så ropade plötsligt Jordan högt ut i klassrummet.

”Gissa vad! Stephanie jobbar på ett grönsakstånd på torget”ropade Jordan och klassen brast ut i skratt.

”Jaha vad roligt. Då jobbar du alltså på Nyttigt och knaprigt ” sa matteläraren Edvin.

Stephanie nickade sakta och försökte strunta i de skrattande eleverna bredvid.

”På ett grönsakstånd” sa Jordan skrattande.

”Jag tjänar iallafall mer än dig” sa Stephanie surt och kollade mot Jordan som inte hade ett jobb.

Jordan morrade mot Stephanie och skulle precis resa sig upp för att slå till henne men matteläraren Edvin kom fram till honom och bad honom att lugna ner sig. Sedan vände sig Edvin mot Stephanie och bad henne att inte reta killarna som hon gjort.

*

Två timmar senare på lunchen så satte Josh krokben på Stephanie så att hon tappade sin tallrik med potatismos och biffar på Emelie om blev helt geggig.

”Åh, förlåt mig Emelie. Jag snubblade på ”Josh” som råkade ha sin fot just där” sa Stephanie surt och började torka bort mat från Emelies tröja med en servett.

”Det gör inget, de är bara för störiga” sa Emelie surt.

”Du kan låna min Adidasjacka som jag har i skåpet om du vill” sa Stephanie och pekade bort mot skåpen.

”Ingen fara” sa Emelie och log innan hon gick vidare mot ett ledigt bord.

*

En stund senare på idrotten lämnade Stephanie in ansökan till George om basketen och han blev mycket glad. De skulle jobba i grupper under lektionen och Stephanie hamnade med Jordan och Alice. När stafetten väl satte igång så gick allt bra. Stephanie var som tur var snabb så hon blevinte retad av Josh för att vara långsam. Och hon tyckte det var roligt att ha mer uthållighet än de andra men de andra blängde surt mot henne eftersom de visste att hon var duktig i idrott.

Efter idrotten när Emelie och Stephanie stod i duschen sprutade en av tjejerna parfym på Stephanies kläder så hon knappt kunde andas när hon tog på sig dem.

”Vad har de emot mig…” sa Stephanie surt och gick fram till spegeln på badrummet.

”Vi kan säga till Janet om du vill” sa Emelie snällt och såg bort mot Stephanie.

”De kommer inte göra saken bättre” sa Stephanie och borstade hårt ut sitt långa hår och satte sedan upp det i en knut på huvudet.

”Kommer du” sa Stephanie och gick mot ytterdörren.

Emelie nickade och följde efter.

 

Leonora Holst

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Min dag är kommen” av Lill Vestman (plats 1)

ÅTTOLOGI 20/21. Flaskan vinglade ostadigt när jag försökte balansera den på handen. Att hålla ett löfte är svårt, särskilt när man vet att det aldrig var tänkt att hållas. Ändå vill jag tro att det kan förändras, men det är ju nästan omöjligt? Flaskan gav ifrån sig ett skvalpande ljud …

Berättelser
”Spårlöst försvunnen” av Linnea Karlsson (plats 2)

ÅTTOLOGIN 20/21. Att några timmar. Några få timmar kan kännas som en evighet. Jag kände hjärtat åka upp i halsgropen, paniken spred sig som en löpeld genom kroppen och kvar stod jag, förstenad med en oroskänsla som jag aldrig förut känt.  När alarmet ringde såg jag mig förskräckt om. Det …

Berättelser
”Knutar” av Julie Framnes (plats 3)

ÅTTOLOGI 20/21. Press. Bara en jävla massa press. Varje kväll kantas av bråk. Skrik, gråt och otrygghet. Jag börjar vänja mig vid det men det svider fortfarande. Det bränns. Mamma och pappa har målat upp en bild av mig. De vet exakt hur de vill att min framtid ska se …