Den onda byn – en novell ur Åttologin

Berättelser

BERÄTTELSER.

Det finns några noveller i Åttologin som står ut eftersom miljöerna och karaktärerna är något annat än vad vi är vana vid. Alieus novell är verkligen en sådan och dessutom en speciell och spännande historia!

Jörgen

 

Ogona tittade sorgset på de två små pojkarna under sin famn, hon visste inte vem av dem hon skulle använda till det religiösa offret. Men hon var tvungen att använda en av tvillingarna annars skulle hon blivit avvisad från byn.

Natten innan det religiösa offret så började Ogona packa sina grejer för att fly från byn. Hon tänkte fly till en by som heter Evil Village där hennes mormor bodde. Hon lade in de två tvillingarna i en liten resväska och började vandra mot Evil Village. Efter att hon hade gått en timme så satt hon sig ner under ett mangoträd. Hon började bli lite hungrig så hon tog en mogen mango och drog bort skalet och den smakade saftigt och sedan fortsatte resan till Evil Village. Tre timmar efter soluppgången var hon äntligen framme i Evil Village och de två bebisarna hade sovit hela resan.

Hon började vandra mot sin gamla mormors hus och människorna i byn stirrade konstigt på henne. Hon kände de varma solstrålarna slå mot sin svettiga kropp och den fuktiga luften som hade doft av kokosträd.

Trettio minuter efter är hon framme vid huset och hon går in i den gamla hyddan och ropar på sin mormor men ingen svarar. Helt plötsligt kommer en gammal kvinna från grannhuset klädd i svart och röd sliten pyjamas. Hon berättar att Ogonas mormor dog i en lastbilsolycka för två års sen. Ogona darrar och de kalla tårarna rinner och den gamla kvinnan kommer fram och kramar om henne. Ogona och den gamla kvinnan sitter och pratar och den gamla kvinna berättar att hon har bott i byn i 50 år. Hon säger till Ogona att hon skall vara försiktig och inte ha så många vänner för att människorna i byn är onda. Hon berättar om en kvinna som bor i byn, hon kallas “häxkvinnan”. Hon brukar gå runt i byn och försöker vara trevlig mot alla som har små bebisar och på nätterna så går hon in i folks hyddor för att använda bebisarna till onda ritualer. Det börjar bli solnedgång och himlen börjar mörkna och Ogona och den gamla kvinnan sitter på en bänk vid hyddan. Helt plötslig så ser de häxkvinnan gå förbi, hon är klädd i röd randig kjol som är smutsig och sliten och hon ser hungrig ut. Den gamla kvinnan pekar på henne och säger till Ogona att det är henne som man brukar kalla häxkvinna.

Natten börjar närma sig och de små bebisarna börjar bli hungriga. Ogona går till ett mangoträd som ligger precis utanför hyddan och plockar två mogna mangon. Hon skalar de två frukterna och skär dem i bitar medan hon serverar dem till de två bebisarna. Hon själv äter friterad yam med fufu och dricker en kopp med vatten innan hon går för att lägga sig.

Ogona vaknar och ser hur solens strålar slår mot den gamla hyddan och de små bebisarna hinner också vakna. Hon ligger kvar i den trasiga sängen. Helt plötsligt kommer den gamla kvinnan med mat till Ogona och de två tvillingarna. De sätter sig på en bänk med de två bebisarna och äter frukost och snackar om byn och de onda människorna i byn.

Efter frukosten så lämnar Ogona de två bebisarna till gamla kvinnan och tar två vattenspannar för att gå och hämta vatten vid Evil River. Ogona går igenom den vilda skogen och de vilda djuren för att hämta vatten, helt plötsligt så ser hon häxkvinnan som också är på väg till Evil River. Häxkvinnan hälsar på Ogona och försöker vara trevlig mot henne men Ogona besvarar inte hälsningen.

Tre minuter efter så är de vid Evil River och Ogona fyller vatten i båda vattenhinkarna och lämnar Evil River men på väg hem så smyger häxkvinnan och kollar på Ogona hela vägen tills Ogona är hemma. När Ogona är hemma så började det bli kväll och bebisarna hade redan somnat när den gamla kvinnan satt och vaktade bebisarna. Ogona förbereder sig för att somna och hon säger godnatt till den gamla kvinnan medan hon går in i hyddan.

Natten är kall och de flesta byborna sover men häxkvinnan är vaken och hon är på jakt efter Ogonas bebisar. Hon smyger fram till hyddan. Hon tar den äldsta tvillingen och springer ut från huset. Helst plötsligt så vaknar Ogona och när hon kollar bredvid sig ser hon bara en av bebisarna. Hon hoppar ur sängen och skriker “häxkvinna” medan hon springer och gråter.

 

Alieu Gaye

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Min dag är kommen” av Lill Vestman (plats 1)

ÅTTOLOGI 20/21. Flaskan vinglade ostadigt när jag försökte balansera den på handen. Att hålla ett löfte är svårt, särskilt när man vet att det aldrig var tänkt att hållas. Ändå vill jag tro att det kan förändras, men det är ju nästan omöjligt? Flaskan gav ifrån sig ett skvalpande ljud …

Berättelser
”Spårlöst försvunnen” av Linnea Karlsson (plats 2)

ÅTTOLOGIN 20/21. Att några timmar. Några få timmar kan kännas som en evighet. Jag kände hjärtat åka upp i halsgropen, paniken spred sig som en löpeld genom kroppen och kvar stod jag, förstenad med en oroskänsla som jag aldrig förut känt.  När alarmet ringde såg jag mig förskräckt om. Det …

Berättelser
”Knutar” av Julie Framnes (plats 3)

ÅTTOLOGI 20/21. Press. Bara en jävla massa press. Varje kväll kantas av bråk. Skrik, gråt och otrygghet. Jag börjar vänja mig vid det men det svider fortfarande. Det bränns. Mamma och pappa har målat upp en bild av mig. De vet exakt hur de vill att min framtid ska se …