Intervju med Anna Medhage – etta i Åttologitävlingen 2018

Berättelser

BERÄTTELSER. Anna Medhages novell Åtta bitar, som berättas ur en katts perspektiv, fick flest röster av alla när de bästa novellerna skulle utses. Redaktionen har träffat Anna för en kort intervju. 

Anna berättar att hon började skriva ur en hunds perspektiv men hon upptäckte snart att hon egentligen skrev om en katt. Det lite överlägsna perspektivet i novellen passade bättre för att beskriva en katt, en hund är mer trofast och lojal. Men även katten i berättelsen vill hjälpa sina människor, om än på sitt alldeles egna sätt.

Anna är själv kattmänniska och har två katter hemma, Pepsi och Salmiak. Hon har också hämtat en hel del inspiration från sina egna katter.

Hon har skrivit på berättelsen både i skolan och lite hemma. Pappa läste igenom och kom med idéer, som framför allt kom att påverka hur slutet blev. Själva titeln Åtta bitar var det hennes bror som kom på. Anna berättar att det är kopplat till en spelkonsol och pixlar men också till novellens sista mening ”Bara åtta liv kvar”.

Anna blev överraskad över att hennes novell fick flest röster. Hon vet att det hon skriver kan upplevas som lite invecklat ibland och hon trodde inte att den skulle nå ända fram. Men kanske var det just det att hon vågar leka med både perspektiv och tidsplan som gör att novellen sticker ut?

 

Ni kan läsa Åtta bitar här

 

Redaktionen

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Livesändningen” av Emma Lewin (Åttologin, plats 1)

Everlyn sitter på sin stökiga bäddsoffa i det lilla rum som ska föreställa en lägenhet. Framför henne står den knastrande, lilla Tv:n och med vidöppna ögon och gapande mun reser hon sig långsamt upp.  Personen hon tvingas dela rum med hulkar och snyftar högt. Men Everlyn har inte tid att …

Berättelser
”Efter det som var före” av Thea Mikaelsson (Åttologin, plats 2)

Jag tittade upp mot himlen som så många gånger förr, jag kunde känna hoppet inom mig slockna, som det gjorde varje gång. Ändå fortsatte jag att göra det. Jag vet inte vad jag förväntade mig att se där som jag inte redan sett förut. Men den gråa himlen täckt av …

Berättelser
”Vaken” av Natalie Eriksson (Åttologin, plats 3)

– Hallå klassen! ropade min historielärare Malin när hon kom in i klassrummet. Hennes stora leende lyste upp och värmde det kalla rummet med sina kliniskt vita väggar och hårda stolar.  – Jag vet att ni är lite trötta efter påsklovet, fortsatte hon. Men försök i alla fall att hålla …