Intervju med Filip Bartos, tvåa i Åttologitävlingen 2018!

Berättelser

BERÄTTELSER. Filip Bartos i 8m fick näst flest röster i Åttologitävlingen för sin novell Ihålig. Redaktionen träffade honom för en kort intervju. 

Filip berättar att han fick inspiration till att skriva om en gunga i ett träd av sin svensklärare Emilia. Själv fick han idén om att det skulle handla om en flicka som växer ifrån  gungan.

Filip tycker inte att det var särskilt svårt att skriva ur ett träds perspektiv. Han försökte att inte övertänka, utan beskrev trädets känslor och tankar som att det vore en människa. Han blev ganska snabbt klar med första delen och tyckte själv att det räckte, men hans svensklärare ville att han skulle skriva lite längre. Då skrev han till andra delen och han blev klar i sista stund, sent en söndagskväll. En sak som Filip tyckte var svårt var att skriva långt. Han är van vid att fokusera på kortare texter, som han verkligen går tillbaka till och slipar på för att språket ska bli fint. När han skriver så slöskriver han inte, han vill att det ska bli bra.

Något som inte sägs rakt ut i hans novell, men som man som läsare kan ana, är att den gamla kvinnan på slutet av berättelser som är samma som den lilla flickan i början blev invalidiserad av att falla från trädet. Filip bekräftar att detta var tanken men att han ville att läsaren skulle förstå det själv och inte skriva ut det alltför tydligt.

Han blev överraskad över att han kom tvåa i tävlingen. Först trodde han att han skulle ha en chans men när namn efter namn ropades upp, som inte var hans, började han ge upp. Han är stolt över sin novell men hade känslan av att den kanske var lite för ”cheezy” för att nå hela vägen. Uppenbarligen hade han fel!

Ni kan läser Filip Bartos novell här

 

Redaktionen

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Livesändningen” av Emma Lewin (Åttologin, plats 1)

Everlyn sitter på sin stökiga bäddsoffa i det lilla rum som ska föreställa en lägenhet. Framför henne står den knastrande, lilla Tv:n och med vidöppna ögon och gapande mun reser hon sig långsamt upp.  Personen hon tvingas dela rum med hulkar och snyftar högt. Men Everlyn har inte tid att …

Berättelser
”Efter det som var före” av Thea Mikaelsson (Åttologin, plats 2)

Jag tittade upp mot himlen som så många gånger förr, jag kunde känna hoppet inom mig slockna, som det gjorde varje gång. Ändå fortsatte jag att göra det. Jag vet inte vad jag förväntade mig att se där som jag inte redan sett förut. Men den gråa himlen täckt av …

Berättelser
”Vaken” av Natalie Eriksson (Åttologin, plats 3)

– Hallå klassen! ropade min historielärare Malin när hon kom in i klassrummet. Hennes stora leende lyste upp och värmde det kalla rummet med sina kliniskt vita väggar och hårda stolar.  – Jag vet att ni är lite trötta efter påsklovet, fortsatte hon. Men försök i alla fall att hålla …