Saker som hände: del 4

Berättelser

BERÄTTELSE. Det var måndag och Emelie var äntligen tillbaka i skolan. Stephanie lyckades strunta i killarna men hon kände deras blickar och flin i nacken. Hela dagen gick bra nu när Emelie var här och Stephanie kunde äntligen våga andas ut.

”Så ni kan ställa upp era stolar nu, och glöm inte bort att det är städdag imorgon. Var här i tid, okej?” sa Janet och tittade ut över den trötta klassen som ville hem så fort som möjligt.

Klassen nickade innan de rusade ut ur klassrummet bort mot sina skåp. Emelie och Stephanie var på väg ut sist av alla men Janet stoppade Stephanie innan hon hann gå ut.

”Jag hörde om det som hände efter idrotten, jag är så ledsen för din skull. Om du vill så kan vi prata om det” sa Janet snällt med en hand på Stephanies arm och den andra handen som höll ett hårt grepp om en dator och en mapp.

”Nej det behövs inte, men tack ändå” sa Stephanie och log och gick sedan ut ur klassrummet.

”Kan vi ses imorgon efter skolan kanske?” frågade Emelie med ett stelt leende när de kommit fram till sina skåp.

”Självklart, vi kan gå hem till mig. Pappa jobbar till sex då” sa Stephanie och stängde igen sitt skåp.

”Kul, ses imorgon då” sa Emelie och gick sin väg.

*

Klockan var fem i fem när Stephanie kom hem. När hon kom hem så möttes hon av en härlig doft av kyckling. Och i köket stod pappa, farfar och farmor och lagade middag. Efter att ha kramat om alla så satte de sig till bords för att äta stekt kyckling med pommes och sås. Farmor och farfar skulle åka hem redan samma kväll och hade bara kommit förbi för att säga hej. Efter maten så hjälptes Stephanie och farmor åt att diska medan pappa och farfar stod på altanen och snackade.

”Hur går det i skolan då hjärtat?” frågade farmor och tittade snällt på Stephanie.

”Bara bra” svarade Stephanie och satte in ett ny diskat glas i det rätta skåpet.

”Pappa berättade att du ska börja på basketlaget nästa termin. Vad roligt.” sa farmor.

”Ja, det ska bli kul” sa Stephanie milt.

”Du kommer få ett bra år framför dig gumman” sa farmor och vände sig för att gå och prata med pappa och farfar.

Efter en stund åkte farmor och farfar hem och Stephanie gick upp på sitt rum och drog fram en läxa som låg på skrivbordet. Där satt hon i två timmar och lyssnade på musik, ritade och gjorde läxan innan hon gick och lade sig.

*

Tisdag den 12 september. Det betydde alltså städdag. Stephanie hade satt på sig ett par svarta tajts med en rosa sport tröja och ett par gamla Nike skor. Eftersom det inte var några lektioner idag så skulle de få sluta halv två istället för 15.45. Stephanie lade ner en choklad godis i väskan som hon haft uppe på sitt rum och så fyllde hon en vattenflaska som hon också lade ner i väskan.

”Lycka till idag då” sa pappa innan hon gick men Stephanie hörde inte eftersom hon hade sina hörlurar i öronen.

Tjugofem minuter senare så öppnade Stephanie sitt skåp för att lägga in sin väska och i skåpet fann hon en lapp där det stod slarvigt ”Värdelösa töntiga unge” på. Stephanie rev sönder lappen och kastade den i närmsta soptunna på vägen ut. Precis när hon kom ut så mötte hon Emelie som också hade på sig svarta tajts och en svart tjocktröja. Förstaårseleverna samlades klassvis med sina mentorer ute på skolgården. Janet tog närvaro och berättade vad de skulle göra. Sedan delade hon ut sopkvastar till alla tjejer och spadar till alla killarna så de kunde sätta igång.

*

Stephanie kände hela tiden Christys blickar riktade mot henne och en gång viskade hon något till Maya som fnissade av det hon fått höra och stirrade mot Stephanie. Stephanie förstod att det var Christy som skrivit lappen som legat i hennes skåp. Hon försökte undvika de och istället nynna till musiken hon lyssnade på.

Efter att de städat hela skolgården så fick de gå hem. Emelie och Stephanie bakade chocolade chip cookies och dansade till topplistan i flera timmar och sedan tog de en lång promenad innan Emelie tog bussen hem. När pappa kom hem åt de hem köpt sushi och såg på tv innan de lade sig båda två väldigt sent.

 

Leonora Holst

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Min dag är kommen” av Lill Vestman (plats 1)

ÅTTOLOGI 20/21. Flaskan vinglade ostadigt när jag försökte balansera den på handen. Att hålla ett löfte är svårt, särskilt när man vet att det aldrig var tänkt att hållas. Ändå vill jag tro att det kan förändras, men det är ju nästan omöjligt? Flaskan gav ifrån sig ett skvalpande ljud …

Berättelser
”Spårlöst försvunnen” av Linnea Karlsson (plats 2)

ÅTTOLOGIN 20/21. Att några timmar. Några få timmar kan kännas som en evighet. Jag kände hjärtat åka upp i halsgropen, paniken spred sig som en löpeld genom kroppen och kvar stod jag, förstenad med en oroskänsla som jag aldrig förut känt.  När alarmet ringde såg jag mig förskräckt om. Det …

Berättelser
”Knutar” av Julie Framnes (plats 3)

ÅTTOLOGI 20/21. Press. Bara en jävla massa press. Varje kväll kantas av bråk. Skrik, gråt och otrygghet. Jag börjar vänja mig vid det men det svider fortfarande. Det bränns. Mamma och pappa har målat upp en bild av mig. De vet exakt hur de vill att min framtid ska se …