”Prästkråka i våldsam bilkrock” – barnvisor blir nyhetsartiklar

Berättelser
1

BERÄTTELSER. Som en övning i att skriva nyhetsartiklar fick sjuorna på profilen Redaktionen till uppgift att de skulle skriva en nyhetsartikeln utifrån en känd barnvisa. Det skulle finnas med rubrik, ingress och brödtext. Man fick gärna dramatisera och lägga till detaljer.

Det blev riktigt roliga exempel som vi gärna vill dela med oss av några här:

 

PRÄSTKRÅKA I VÅLDSAM BILKROCK

I lördagskväll var en prästkråka från Södertälje med om en våldsam krock på E4:an. Kråkan fördes till sjukhus strax därefter med en allvarlig skada i vingen.

I lördags klockan 20:45 var det en våldsam krock på E4:an norr om Södertälje. Alla inblandade i kraschen överlevde men en kråka fördes till sjukhus med en allvarlig skada i vingen. Kråkan var från Södertälje och hade fått tag i en bil som sedan lyckades starta och komma upp på E4:an. Bilen hade då ingen förare men bilen hade ändå lyckats komma ut på en stor motorväg. Resan gick ganska bra ända tills bilen började slira fram och tillbaka och hamnade sedan i diket bredvid vägen. Kråkan ägdes utav en lokal präst i Södertälje och prästen var väldigt omskakad utav händelsen. Framöver ska hon se till så att hon alltid har koll på vart Kråkan är, hon skulle också se till så att hennes bil inte skulle köra iväg av sig själv framöver.

Av Sofia Fröding

 

 

KRÅKAN OM BILOLYCKAN – ”OTROLIGT TRAGISKT”

Igår kväll kl 20.30 på E4:an utanför Nyköping kraschade kråkan och prästen i ett dike. Orsaken till olyckan är fortfarande oklar men polisen misstänker sabotage. 

Det var igår sent på eftermiddagen som prästen och kråkan bestämde sig för att ta en åktur med deras nya bil. Åkturen gick inte riktigt som det skulle och det slutade med att dem kraschade i ett dike utanför Nyköping.

”Vi hade tur som inte kraschade in i någon annan bil”, säger kråkan till skoltidningen, ”men det var ju otroligt tragiskt”. Ingen av passagerarna i bilen fick några allvarliga skador. Endast blåmärken och skrapsår. Men deras nya bil kommer inte att köra igen.

Varken kråkan eller prästen vet orsaken till händelsen. Polisen är också osäkra på vad som hände, men dem har misstankar.

”Vi tror att däcken kan ha blivit saboterade innan bilfärden började”, säger Allan Göransson, styrkeledare och polischef hos Polisen i Nyköping.

Av Ella Haugness

 

 

TROPISK STORM HOTAR UTROTA MER ÄN 1000 SPINDELARTER

Klass 5 tropisk storm drar över Karibien och hotar att utrota allt spindelliv i närområdet.  Det är beräknat att inom de nästa 5  dagarna kan alla de karibiska spindlarna vara utrotade. Cirka 150 000 spindlar har redan mist livet.

Orkanen Isaac har visat sig vara den mest förödande stormen på över 50 år. Flera människor har mist livet, men de som har blivit mest drabbade är de spindelarter runt om i Karibien. Runt 150 000 spindlar har redan dött och siffran är beräknad att stiga uppåt miljontals. Detta kan vara slutet på allt spindelliv på de som vi förr har kallat ”paradisöarna”.

Orkanen drar sig just nu över Costa Ricas kust och är beräknad att dra sig uppåt mot Puerto Rico och svänga västerut mot Cuba.

Vindhastigheten har blivit mätt upp till 400 km/h och har förödande effekt vart den än rör sig. Forskare tror att om den fortsätter att röra sig som den gör, så kan vindarna stiga ännu högre.

”Aldrig sett något så hemskt” säger Arrón Adalberto. Han har mist båda sina två barn och hela sitt hus till orkanen.

Av Sean Keast

 

MAMMA HITTADE SON MED BJÖRN

Igår kväll vid halv femtiden gick mamman ut för att leta efter sin son. Han hade gått ut i skogen vid tretiden och inte kommit tillbaka. 

Det var onsdags på eftermiddag som mamma (Elin) och son (Olle) bestämde sig för att gå ut och plocka blåbär i skogen. De hade bestämt att de skulle gå tillsammans och den första biten gjorde de det men efter ett tag märkte Elin att hennes son var borta och hade försvunnit, berättar Elin för oss.

Hon letade väldigt länge men hittade inte sin son på stigen. Då förstod hon att han hade gått in längre in i skogen och hade säkert tappat bort sig. Hon visste inte vart hon skulle börja leta men hon visste att hon skulle behöva börja någonstans, berättar hon. Elin börjar gå in och hon hinner inte gå så långt innan hon ser sin son med en björn. Hon skriker och björnen springer iväg.

”Det var en upplevelse jag aldrig vill se igen och det var otroligt läskigt” säger hon till jägarna. ”Jägarna kom bara någon minut efter jag såg det men de hann inte fånga in björnen” säger hon till oss.

Efter den här händelsen har inte björnen setts till igen och sonen är lite ledsen över det.

Av Tuva Westerberg

 

LITEN POJKE ATTACKERAD AV BJÖRN

I den lilla byn Backnilsbo i Dalarna som i Fredags, kl 13:25, skulle en pojke i sju års åldern blivit attackerad utav en björn. Enligt uppgifter så ska det ha varit efter att pojken vid namn Olle varit och plockat blåbär som björnen först närmat sig. Enligt Olle själv skulle björnen ha närmat sig lugnt när han sträckte fram korgen med bär. Enligt Olles mamma Ing-Marie, som själv såg björnen närma hennes son, skulle attacken sett helt annorlunda ut än vad Olle själv har beskrivit.

-Björnen rusade fram mot Olle och slet till sig den lilla korgen med bär, det var då jag skrek till och björnen sprang in i skogen igen.

Olle klarade sig undan mirakulöst utan några som helst skador och björnen har inte setts till sedan händelsen.

Av Hannah Svedberg Wallmo

 

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser
”Min dag är kommen” av Lill Vestman (plats 1)

ÅTTOLOGI 20/21. Flaskan vinglade ostadigt när jag försökte balansera den på handen. Att hålla ett löfte är svårt, särskilt när man vet att det aldrig var tänkt att hållas. Ändå vill jag tro att det kan förändras, men det är ju nästan omöjligt? Flaskan gav ifrån sig ett skvalpande ljud …

Berättelser
”Spårlöst försvunnen” av Linnea Karlsson (plats 2)

ÅTTOLOGIN 20/21. Att några timmar. Några få timmar kan kännas som en evighet. Jag kände hjärtat åka upp i halsgropen, paniken spred sig som en löpeld genom kroppen och kvar stod jag, förstenad med en oroskänsla som jag aldrig förut känt.  När alarmet ringde såg jag mig förskräckt om. Det …

Berättelser
”Knutar” av Julie Framnes (plats 3)

ÅTTOLOGI 20/21. Press. Bara en jävla massa press. Varje kväll kantas av bråk. Skrik, gråt och otrygghet. Jag börjar vänja mig vid det men det svider fortfarande. Det bränns. Mamma och pappa har målat upp en bild av mig. De vet exakt hur de vill att min framtid ska se …